Остојићево, село Пољака старо осам векова (VIDEO)

Једино насеље у Војводини где живе Пољаци, Остојићево, село у општини Чока, основано је пре 800 година и једно је од ретких у Србији са растом наталитета. У селу у слози живе Срби, Мађари и Пољаци, којих има око три стотине.

Остојићево, у општини Чока, основано пре 800 година, село је са највише припадника пољске националне заједнице. Први Пољаци стигли су са обала Висле 1838. године у потрази за хлебом.

Вадили су и продавали шалитру. Долазили су у пролеће, а враћали се у касну јесен. Након извесног времена почели су куповати куће у селу.

Данас у Остојићеву има око 200 домаћинстава у којима живе потомци рудара са Висле. За једног од њих 1974. године удала се Рената Пихл, која је из љубави дошла из Вроцлава. Највише времена проводи учећи децу традицији и обичајима.

„У селу имамо пољску цркву, затим КУД „Висла“ у коме негујемо пољски језик, учимо пољске песме, игре и рецитације“, каже госпођа Пихл.

У основној школи у Остојићеву, са триста ђака, из које су потекла три академика, учи се пет језика, међу којима пољски.

Антоније Цицмил, директор школе, подсећа да његови ученици путују у Пољску, најчешће у Вислу, док пољски спортисти и културни радници долазе код њих.

„Њихови професори и студенти долазе у школу и нашим ученицима предају пољски језик“, каже Цицмил.

Пре четири године Остијићево је потписало повељу о братимљењу са градом Вислом, а контакти са пољском амбасадом постали су уобичајени. Приликом последње посете пољски конзул је школи поклонио дидактичку опрему. Том приликом конзул Грзегорз Опалонски је изразио задовољство слогом у којој у селу живе Срби, Мађари, Словаци и Пољаци.

„Ово насеље је пример како треба неговати међунационалне односе“, нагласио је конзул.

Председник општине Чока Иштван Балаж оценио је да су односи, који су успостављени са пољском амбасадом, изузетно корисни за пољску заједницу у Остојићеву.

Остојићево, село са три хиљаде становника, једно је од ретких са сталним развојем и порастом наталитета. Последњих година село је велико градилиште.

Асфалтирано је око 40 километара путева, изграђени су канали за кишну канализацију и одводњавање, уређују се атарски путеви, а урађен је и пројекат канализације.