Историјат

Историјат Народна Сељачка Странка

Народну сељачку странку основало је 1940. године крило тадашње Земљорадничке странке коју је предводио генерални секретар Драгољуб Јовановић који је, због својих идеја, често хапшен, осуђиван и затваран у Краљевини Југославији. Слична судбина га је задесила и после Другог светског рата када му је, због једног наступа у Скупштини Србије, најпре одузет мандат а потом уручена и судска пресуда од 9 година затвора. Одбијајући да од Јосипа Броза Тита тражи помиловање, што му је више пута предлагано, издржао је казну у целости, иако је његово осуђивање и робијање изазвало многобројна негодовања и интервенције страних државника, а највише Француске.

Драгољуб Јовановић

Dragoljub_Jovanovic

Много година касније, тачније јануара 1989. године, прву, од комуниста независну, организацију која се бавила проблемима села и сељака оснива група грађана на територији општине Инђија, односно у Новим Карловцима где јој, нешто касније, на оснивачкој скупштини, дарују име Савез сељака.

Оснивање Савеза сељака

Osnivanje Saveza seljaka Srbije 1990 1

Новија историја Народне сељачке странке почиње оснивањем Савеза сељака Србије  20. маја 1990. године у Новом Саду, у сали Пољопривредног факултета, управо сремци, заједно са другим заинтересованим групацијама, удахњују и нови живот Народној сељачкој странци.

У општим националистичким хистеријама, које су већ биле у току или су у тој деценији експлодирале у свим бившим републикама Социјалистичке Федеративне Републике Југославије, ова странка постаје прва умерена новооснована политичка организација која је имала своје организационе делове у Републици Србији, Републици Хрвацкој, Босни и Херцеговини и Македонији. Међу угледним оснивачима Народне сељачке странке били су и: глумац Љуба Тадић, књижевник Видосав Стевановић и Иван Ђурић.

др Драган Веселинов

Dragan Veselinov prvi predsednik NSS

Први председник Народне сељачке странке је био проф. др.Драган Веселинов Већ на првим вишестраначим изборима, децембара 1990. године, Народна сељачка стрнка — НСС постаје парламентарна, самостално и у коалицијама


Народна сељачка странка на изборима 1996. године, улази у Савезну скупштину као коалиција „Војводина“, што понавља и 2000. године. Такође, 1997. године, постаје парламентарна странка и у скупштини Србије, што јој полази за руком и на изборима 2000. године.

Маријан Ристичевић

NSS Скупштина 2001

Новија историја НСС почиње 2002, након сукоба Веселинова и Ристичевића, на чело странке долази Маријан Ристичевић.

На изборима 2003. године, НСС је у коалицији „За народно јединство“, а председник странке се два пута кандидовао за председника Србије. Ристичевић је странку повео у супротном смеру од дотадашњег, па се НСС профилисала као странка крајње деснице.